CPU لپ تاپ یکی از مهم ترین قطعات مورد استفاده در انواع لپ تاپ است که کار پردازش داده های دریافتی را انجام می دهد. بروز مشکل در این قطعه با علائمی نظیر هنگ کردن و کند شدن لپ تاپ مشاهده می شود که در نهایت باید با بررسی میزان آسیب، برای تعمیر لپ تاپ اقدامات لازم را انجام داد.
هر لپ تاپ از مجموعه ای از قطعات تشکیل شده که عملکرد بسیاری از آن ها کاملا به صورت به هم پیوسته و مرتبط با هم است. اهمیت عملکرد برخی از قطعات در یک لپ تاپ؛ موجب افزایش حساسیت آن ها شده و در مواردی که مشکلی در هر یک از این قطعات ایجاد می شود، تعمیر و حتی تعویض آن ها تنها راه بازگرداندن کارکرد دستگاه است. برای مثال مادربرد یکی از این قطعات بسیار حیاتی است و تعمیر مادربرد لپ تاپ نیز یکی از مهم ترین فرایند هایی است که در یک لپ تاپ دنبال می شود.
CPU لپ تاپ را در بسیاری از موارد، معادل مغز لپ تاپ در نظر می گیرند. اما چرا تا این اندازه این قطعه اهمیت دارد و در چه حالت هایی می توان گفت سی پی یو لپ تاپ مورد نظر دچار مشکل شده و نیاز به تعمیر دارد؟ در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم. پیش از ورود به بحث اصلی این نکته را ذکر کنیم که شرکت تعمیراتی مرکز سخت افزار ایران، یکی از مراکز بسیار تخصصی در زمینه ارائه انواع تعمیرات حرفه ای و تخصصی انواع لپ تاپ است.
نقش CPU لپ تاپ چیست؟
CPU که به آن واحد پردازش مرکزی نیز گفته می شود، همان طور که از نام آن نیز می توان متوجه شد یک قطعه بسیار مهم مرکزی است که عملکرد های دیگر بخش های لپ تاپ را تحت کنترل دارد. این قطعه با دریافت داده های دریافت شده از رم لپ تاپ، آن ها را مورد پردازش قرار می دهد. بعد از پردازش این اطلاعات، سی پی یو، اطلاعات پردازش شده را برای کاربر دستگاه به نمایش در می آورد. این قطعه به نوعی نقطه شروع فعالیت های دستگاه نیز محسوب می شود.
به این ترتیب تمامی عملکرد های لپ تاپ به کمک این تراشه کوچک کنترل می شود که روی مادر برد دستگاه قرار گرفته است. CPU لپ تاپ با دیگر بخش های سخت افزاری در تعاملی پیوسته است. به همین دلیل عملکرد پردازنده لپ تاپ از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به روشنی می توان متوجه شد که در صورت خرابی این قطعه و اختلال در فرایند پردازش داده ها توسط آن، چه اختلال گسترده ای در عملکرد دیگر قطعات و کل سیستم ایجاد خواهد شد.
چگونه می توان متوجه خرابی و بروز مشکل در سی پی یو لپ تاپ شد؟
حال که به اهمیت عملکرد CPU لپ تاپ پی بردیم، این سوال مطرح می شود که چگونه می توان متوجه خرابی این قطعه و بروز مشکل در آن شد؟ به صورت کلی، خرابی و بروز مشکل در سی پی یو لپ تاپ را می توان با توجه به اختلالات مشاهده شده در عملکرد نرمال دستگاه دنبال کرد. در بسیاری از موارد از کار افتادن و اختلال در عملکرد بخش های سخت افزاری دیگر و از کار افتادن کلی لپ تاپ را می توان در خرابی و بروز مشکل در سی پی یو دستگاه دنبال کرد. در زیر به بررسی مهم ترین این نشانه ها می پردازیم.
لپ تاپ کند عمل می کند
اولین و مهم ترین نشانه خرابی و نیاز به تعمیر CPU لپ تاپ، کند شدن عملکرد سیستم است. در این حالت، معمولا لپ تاپ کاملا کند شده و سرعت بسیار پایینی در نمایش محتوا ها و اجرای دستورات مختلف توسط کاربر خواهد داشت. البته که کندی لپ تاپ می تواند به دلایل دیگری نیز باشد، ولی بروز مشکل در پردازنده دستگاه یکی از مهم ترین دلایل این کاهش سرعت عملکرد لپ تاپ است.
افزایش دمای لپ تاپ
درست است که به صورت نرمال هر لپ تاپی بعد از مدتی کار کردن، گرم می شود. البته که میزان گرما و داغ شدن دستگاه متناسب با نوع دستگاه و مدت زمان استفاده متفاوت است. اما با این حال، در صورت داغ شدن غیر نرمال لپ تاپ و افزایش بیش از حد دمای دستگاه، می توان به بروز مشکل در CPU لپ تاپ شک کرد. این امر خصوصا در صورت کند شدن سیستم می تواند نشانه ای قابل اتکا از خرابی و بروز مشکل در سی پی یو لپ تاپ مورد نظر باشد.
افزایش میزان استفاده از CPU لپ تاپ
در کنار موارد بالا که کمی عمومی تر هستند، یکی از اختصاصی ترین و شاید رایج ترین نشانه های خرابی سی پی یو لپ تاپ و نیاز به تعمیر آن، افزایش قابل توجه مصرف سی پی یو توسط دستگاه است. البته که الزاما مصرف بالای سی پی یو را نمی توان نشانه خرابی صد در صدی آن در نظر گرفت، اما به هر حال مشاهده این حالت، موردی است که نباید آن را نادیده گرفت و توجه به آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
خصوصا اگر در کنار مصرف بالای CPU لپ تاپ، شاهد این باشید که سیستم دائما هنگ می کند و عملکرد بسیار کندی دارد. در این حالت اجرای برنامه ها و دستور های مختلف مختل شده و کلا عملکرد مناسبی را از دستگاه شاهد نیستیم. تمام این نشانه ها در کنار هم می تواند شک را به این سمت ببرد که شاید به تعمیر سی پی یو لپ تاپ نیاز باشد.
نیاز به تعمیر CPU لپ تاپ با مشاهده ارور مربوط به لود شدن سی پی یو
در بدترین حالت خرابی و بروز مشکل در سی پی یو لپ تاپ، دستگاه بنا به مدل، برند و نوع پردازنده ای که دارد پیغامی مبنی بر بروز مشکل در پردازنده را نمایش می دهد. این ارور های خطا در هر ساختاری که نمایش داده شوند ( برای مثال ارور پردازنده های اینتل Intel CPU Uncode Loading error است) نشان می دهد که پردازنده لپ تاپ عملکرد درستی ندارد و مشخصه پردازش این قطعه با مشکل مواجه شده است.
البته گاهی نیز بروز این ارور های مربوط به CPU لپ تاپ الزاما نشان دهنده خرابی این قطعه نیست و می تواند به بروز مشکل در بایوس لپ تاپ ربط داشته باشد. با به روز رسانی بایوس دستگاه می توان به منشا بروز این پیغام پی برد. اگر مشکل از سی پی یو باشد، بعد از به روز رسانی نیز این ارور مشاهده خواهد شد.
چرا پردازنده لپ تاپ دچار مشکل می شود؟
سی پی یو همان طور که پیش از این نیز گفته شد، قطعه بسیار حساس و مهمی در انواع لپ تاپ است. این قطعه نباید بیش از حد داغ شود. زمانی که به دلایل مختلف خصوصا خرابی و از کار افتادن فن لپ تاپ، دمای سی پی یو بیش از حد بالا می رود، همین امر می تواند موجب خرابی و بروز اختلال در آن شود.
البته باید گفت که به خودی خود CPU لپ تاپ از خود گرما ساطع می کند و اصلا عدم وجود این گرما می تواند خود نشانه خرابی پردازنده سیستم باشد. اما با وجود فن، این گرما کاهش یافته و کنترل می شود تا به خود پردازنده آسیب نرساند. ویروسی شدن سی پی یو لپ تاپ نیز یکی دیگر از عوامل بروز مشکل در این قطعه است. استفاده از بد افزار ها، نرم افزار ها و برنامه های سنگینی که پردازنده توانایی پردازش آن ها را ندارد و مواردی از این قبیل نیز می تواند دلیل خرابی این قطعه محسوب شود.
آیا امکان تعمیر CPU وجود دارد؟
حال اگر بعد از بررسی های تخصصی دستگاه و عیب یابی آن، مشخص شد که خرابی و مشکلات ایجاد شده در سیستم به دلیل خرابی CPU لپ تاپ است، سوال این جاست که آیا این پردازنده معیوب قابل تعمیر است یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که همه چیز به میزان خرابی و آسیب وارد شده به سی پی یو بستگی دارد و در برخی موارد بنا به تشخیص تعمیرکار و خصوصا با توجه به میزان مهارت و تجربه ای که دارد، این قطعه قابل تعمیر است.
نکته قابل توجه برای تعمیر سی پی یو، اقدام سریع و به موقع برای رفع مشکل آن است. همچنین عیب یابی دقیق و تخصصی نیز اهمیت زیادی دارد. در مواردی نیز تعمیر سایر قطعات مانند مادر برد، فن لپ تاپ و … راه حل هایی است که به عنوان پیشگیری از خرابی سی پی یو توصیه می شود. در نهایت اگر سی پی یو کاملا از کار بیفتد و کاربر با سوختن CPU لپ تاپ خود مواجه شود، بنا به بررسی ها و تشخیص تعمیرکار شاید به تعویض این قطعه نیاز باشد. ارتقای پردازنده لپ تاپ نیز راه کار دیگری است که هم برای بهبود عملکرد دستگاه و هم برای افزایش کارایی پردازنده، در صورت امکان پذیر بودن انجام خواهد شد.